Bazterretik

Nutrizio altxorra deskubritzen

Erabiltzailearen aurpegia Anne Azkona Unanua 2024ko mar. 4a, 10:18

Bizimodu osasungarri baten bilaketan, funtsezkoa da, jaten duguna ez ezik, gure elikagaiak nondik datozen ere kontuan hartzea. 

  • Tokiko produktuak aukeratzeak lurrarekin eta ziklo naturalarekin lotzen gaitu. Sasoiko elikagaiak kontsumitzean, naturak urtaro bakoitzean eskaintzen dizkigun nutriente optimoak aprobetxatzen ditugu, uneoro gorputzari behar dituen nutrienteak eskainiz. Bertako produktuen freskotasunak zaporea hobetzeaz gain, nutrizio-kalitatea ere hobetzen du.
  • Kimiko gutxiago, nutriente gehiago: elikagai ekologikoak aukeratzeak pestiziden eta herbiziden eraginpean murriztuago egotea esan nahi du. Aldaketa hori ingurumenerako onuragarria izateaz gain, ondorio positiboak ere badakartza gure osasunarentzat. Hondakin kimikorik gabeko elikagaiak aukeratzeak, oinarrizko nutrienteen xurgapena maximizatu, eta dieta orekatua lortzen lagunduko digu.
  • Nutrizio eta ingurumen iraunkortasuna: Tokiko nekazariei laguntzean, nekazaritza-praktika iraunkorragoak eta etikoagoak sustatzen ditugu. Horrek, era berean, biodibertsitatea zaintzen du eta etorkizuneko belaunaldientzat elikagai freskoak eta nutritiboak etengabe eskura izatea bermatu.
  • Tokiko ekonomia bultzatzea: Tokiko produktuak kontsumitzeak gure osasunari mesede egiteaz gain, tokiko komunitateak indartzen ditu. Produktuak zuzenean bertako nekazariei erostean, gure eskualdeko garapen ekonomikoan laguntzen dugu. Zirkulu bertutetsu honek sare sendoago bat sortzen du, non guztiek elkarri onura ateratzen diogun.

Elikadura lokala eta ekologikoa bidaia nutrizionala eta etikoa bihurtzen da. Printzipio horiek gure dietan txertatzean, gure gorputza bitamina eta mineral ugariko elikagaiekin elikatzeaz gain, ingurumena zaintzen eta tokiko komunitateak indartzen laguntzen dugu. Gure platerean jartzen dugunaren aukeraketa kontzientea ez da soilik elikadura erabaki bat, baizik eta gaur eta bihar guztion mesederako den bizimodu batekiko konpromisoa.