"A Gripea" hobe eramateko:

Nerea Cenoz 2009ko ira. 25a, 00:00
Nahiz eta "Gripe A" izeneko gripe berri honek ekartzen dituen hainbat eta hainbat koasuntuetan sineisten ez dugunak asko izan, nahiz eta ekonomiarekin zerikusi nabarmenak dituela pentsatu, egia bat besterik ez da: A Gripea hemen dago, eta hau hobeto eramateko badaude sendabide batzuk.Egoera hau baretzeko, pandemia bat zer den argituko dugu : herrialde askotan zabaltzen  den epidemia-gaixotasuna, edo eta herrialde bateko pertsonak gehienak kutsatzen dituen gaixotasuna. Hau da, pandemia hitzak, geografiako zabalera batekin lotuta dago, ez larritasunarekin, ez gaixotasunaren iraupenarekin. Honi buruz esan behar da A gripearen iraupena 2 edo 4 egunekoa dela eta gripe arruntarena 5 edo 7 egun.Bi gripe hauen ezberdintasunekin aurrera jarraituz esango dugu, gripe arrunta urtarokoa izaten dela, aAzaroa eta aApirilaren arteko hilabeteetan izematen da, nahiz eta kasu gehienak aAbenduko bukaera eta mMartxoaren hasiera bitartean izan, A gripea berriz urte osoan gertaeman daiteke.Biak oso infekzio kutsakorrak dira, eta hotzikara, sukarra, buruko mina eta giharreko -mina, ezstula (A gripean trinkoagoa) eta sudur-kongestioa (gripe arruntan trinkoagoa) dituzte beste sintomen artean.Bi gripeak sintoma berdinak dituztenez gero, bietan sendabide berdinak erabiliko ditugu eta garrantzi haundiagoa duenarekin hasiko gara: gorputzaren babesa indartzearekin.Honetarako, Selenioa, C eta E bitamina dituzten janariak sartuko ditugu gure eguneroko dietan, bai eta antioxidanteetan ugariak diren elikagaiak. Fruta komenigarria da, maspila, limoia baino interesgarriagoa izango da, C bitamina lehenengo honetan bigarrengoan baino 50 aldiz haundiagoa delako.Zitrikoaz gain, barazki asko ditugu antioxidanteetan ugariak direnak, eta, gainera, beroak jan ahal ditzakegu. Kontuan izan behar dugu gripea jasaten ari garenean gorputzak janari beroak eskatzen dizkigula tenperatura egokitzeko .Guztiz kontuan hartzeko beste gai bat, hidratazioa da, gorputzak sukarra duenean tenperatura normalizatzeko izerdia sortzen du, beraz ura galtzen du eta gatz mineralak, ere bai;, horiauek berreskuratzeko barazki salda egokia izango da;, esnea inoiz ez, esneak, gaztak eta jogurtak mukiak sortzen dituzte, beraz gripearen sintomak larriagotzen dituzte.Elikadura osagarriak ere oso onak sortuko zaizkigu, propoliak (erleeak sortzen dituzte eta antibiotiko naturalak dira) eta jeleak (indargarriak), eta nieri gehien gustatzen zaidana:"Alholva"rekin egindako kataplasma, esxpektoratzenra laguntzen du eta arnasa hartzea errazten dute, horrela gripea hobe eramango dugu.