Koronabirusa Sakanan

Terrazak ostegunetik aurrera zabaltzeko aukera

Guaixe 2020ko aza. 23a, 21:31
Lizarragako Bargazki tabernako terraza. Artxiboa.

Osasun Departamentuak terrazak %100eko edukieran zabaltzeko baimena emanen du. Hori bai, COVID-19 gaitzari aurre egiteko prebentzio neurriak bete beharko dira. Lehen pauso hori, eta irizpide sanitario eta epidemiologikoen arabera berriz ebaluatuko du.

Osasun Departamentua eta ostalaritzako sektoreko ordezkariak bilera izan dute gaur eta jakinarazi dio  ostegunetik aurrera terrazak edukieraren % 100ean irekitzeko aukera izanen duela ostalaritzak. Horretarako, betiere, hainbat neurri bete beharko dituzte ostalariek eta bezeroek: COVID-19rekin bateragarriak diren sintomak dituenak lokal batera ez joatea; establezimendura iristean eskuak garbitzea; eta itxarotea edo esertzea. Bezeroen artean, gutxienez, 1,5 metroko tartea utzi behar da elkarrekin bizi ez diren pertsonen artean, eta mahaien artean bi metrokoa; mahai bakoitzean, gehienez ere, lau erabiltzaile hartuko ditu. Ezingo dira mahaiak elkartu. 

Horretaz aparte, beste neurri batzuek garrantzi berezia hartzen dute ostalaritzan. Adibidez, aire zabaleko lokaletara joanda, edo, baimenduta egonen den momentuan, leku itxietara joanda (egoera epidemiologikoak ahalbidetzen badu), aireztapen onarekin. Bestetik, langileen jarraibideak bete beharko dira: maskara beti eramatea, edateko edo jateko unean izan ezik, eta jarrita edukitzea hitz egiten ari den bitartean; platerak, edalontziak edo tresnak partekatzea saihestea; ez erretzea edo lurruntzea; eta alkoholak neurri horiekiko arreta murrizten duela gogoraraztea. "Konpromiso bateratu horrekin, bilera horiei eutsi eta atzerapausoak saihestu daitezke", adierazi du Osasun Publikotik. 

Neurriak lehen pausoa dira jarduera berreskuratzeko egin daitezkeen malgutasunen barruan, eta horiek egoera epidemiologikoaren arabera adostuko dira ostalaritzarekin. Sektore horrek laguntza ekonomikoen lerro bat izango du pandemiak bere jardueran duen eragina konpentsatzeko.

Indarrean den osasun araudia eguneratuko du etzi emanen den Foru Aginduak. Departamentuaren, Iruñeko Udalaren eta ostalaritzako ordezkarien arteko bileran fase-aldaketak eta berrirekitzeak definituko dituzten adierazle eta parametro objektiboak finkatu dituzte. Irizpide horiek aste honetan ebaluatuko dituzte Nafarroako Aholku Batzorde Teknikoak eta Trantsiziorako Batzordeak. Adierazle horiek, era berean, kontuan hartzen ari dira Nafarroako Gobernuko beste eremu eta departamentu batzuetako sektore-analisian. Heldu den astean, atzera ere, bilduko dira. 

Hiru astean behin, epidemiaren egoera ebaluatuko da Foru Erkidegoan, urtearen azken zatiari begira balizko irekieretan aurrera egiten jarraitu ahal izateko. Prozesu hori Lurraldearteko Osasun Kontseiluan ere garatzen ari da, gainerako autonomiekin eta Osasun Ministerioarekin batera.

Osasun Sailak eta ostalaritzaren sektoreak, Iruñeko Udaleko Hirigintza Arloaren parte-hartzearekin batera, mahai tekniko berri batean parte hartu dute datorren astean, gai horri eta haren balizko gauzatze tekniko eta arauemaileei elkarrekin heltzen jarraitzeko.