Koronabirusa Sakanan

Ostalaritzako barruko aldea astelehenean zabalduko da

Guaixe 2021ko mai. 15a, 10:53
Tabernetako terrazez aparte barruko aldean kontsumitzeko aukera izanen da asteleenetik aurrera.

Beti ere, COVID-19aren kontrako segurtasuna bermatzeko baldintzekin. %30eko edukiera edo okupatzeko gehieneko edukiera izanen da, mahai batetik bestera distantzia handiagoak mantenduz.

Pandemiagatik indarrean diren ostalaritza-sektoreko neurrien malgutasun-prozesua astelehenean hasiko da. Nafarroako Gobernuak jakinarazi duenez, ostalaritza eta jatetxeetako barnealdeak 22:00ak arte irekitzea arautzen du, eta lokalei bi aukera eskaintzen dizkie. Lehenengoak, oro har, taberna bereziaren, kafe ikuskizunaren, tabernen, kafetegien eta jatetxeen lizentzia duten establezimenduen barruan kontsumitzeko aukera ematen du, baldin eta %30eko edukiera badute eta mahaien arteko distantzia 2 metrokoa bada, mahaien muturretatik neurtuta. Kontsumoa mahaian eseriko da beti, bezeroek beren kontsumizioa eskatu eta jasotzeko bakarrik erabili ahal izanen dituzte barrak, eta ezinen dira lau pertsonako taldeak gainditu horietako bakoitzeko. Salbuespen gisa, seiko taldeak onartuko dira, mahaien edo mahaien taldeen neurriak direla-eta pertsonen artean 70 zentimetroko segurtasun-tartea bermatzen bada.

Era berean, maskara erabiltzea nahitaezkoa izanen da, kontsumitzeko unean izan ezik. Lokalak informazio-kartelak izan beharko ditu, eta horietan foru agindu honek baimendutako gehieneko edukiera eta edukiera agertu beharko dira, eta aireztapen egokia eta, ahal dela, naturala gomendatzen da.

Erantzukizunpeko adierazpena duten lokalak
Ostalariendako beste aukera bat eman du Nafarroako Gobernuak, CO2 neurgailua badute. Aurreikusitako baldintza orokorrak betetzeaz aparte, fitxa tekniko batean berariazko baldintza batzuk betetzeko konpromisoa hartzen dute, prebentiboagoak, edukieraren irizpidea eta mahaien arteko distantziak aldatuz eta lokalen jabeek aurkeztutako erantzukizunpeko adierazpen baten premisa barne hartzen ditu. 

Kasu horretan, edukieraren %30eko gehieneko portzentajearen ordez, barruan mahaiak okupatzeko gaitasunaren araberakoa izanen da, betiere distantzia eta segurtasun-neurri zehatzak betez: barrualdeko mahaiak aulkien artean (ez mahai artean) bi metroko distantziara jarri beharko dira, eta mahaikideen artean gehienez ere 6 pertsona egongo dira mahaikide bakoitzeko, 70 zentimetroko distantziarekin.

Era berean, aukera honi atxiki nahi zaizkion lokalek beste irizpide kualitatibo batzuei erantzun beharko diete, hala nola CO2-aren neurgailu bat izatea, inoiz ere ez 800 ppm-tik (milioiko zatiak) gorako kontzentraziorik izango ez duena. Era berean, neurri egokiak hartuko dira bazkarien eta afarien zerbitzuetan trazabilitatea bermatzeko, beharrezkoa izanez gero bezeroekin harreman azkarra izateko, Osasun Departamentuaren irizpideen arabera. Aukera orokorreko lokaletan bezala, bigarren bide horretako lokaletan ere beti mahaian eseriko da kontsumoa, eta bezeroek soilik erabili ahal izango dituzte barrak edaria eskatzeko eta jasotzeko. Maskara erabiltzea ere nahitaezkoa da uneoro, kontsumitzeko unean izan ezik.

Establezimendu horiek betekizunak betetzeari buruzko erantzukizunpeko adierazpen bat aurkeztu beharko dute, establezimenduari buruzko fitxa tekniko batekin. Dokumentu hori inprimaki digital baten bidez bete eta bidali beharko da. Formularioa bide horretatik bidali ondoren, establezimenduak baldintza horiekin ireki ahal izanen du, Administrazioaren baimenik jaso beharrik gabe.

Bestalde, ostalaritzako terrazen ordutegia aste honetatik aurrera dago zehaztuta 8/2020 Foru Lege Dekretuan, zeinak ezartzen baitu gehienez 01: 00etan gertatuko dela, establezimendua husteko lanak barne, eta ezingo da bezero berririk onartu 00: 00etatik aurrera. Ordutegi horiek aldatu ahal izateko, udal-erakundeek araudi espezifiko bat izan beharko lukete, murriztaileagoa dena.

Gizarte ospakizunak
Ezkontza-ospakizunen, bataioen, jaunartzeen eta zeremoniaren ondoren gerta litezkeen bestelako gizarte ospakizun, familiar, erlijioso edo zibilen kasuan, bi aukeren eskema errepikatzen da, prebentzio-irizpideak dituen fitxa tekniko baten aurkezpenaren arabera. Fitxa horrek erantzukizunpeko adierazpen gisa funtzionatuko du.

Oro har, horrelako ekitaldietarako edukierek ezin izango dute 30 pertsona baino gehiago barruan eta 50 baino gehiago kanpoan. Fitxa teknikoarekin – Sektorean gehiengoa dela egiaztatzen da –, edukiera handitu egiten da, eta gehienez 50 pertsona ezartzen dira establezimenduen barruan, eta 100 kanpoaldean edo terrazetan. Nolanahi ere, errespetatu egin behar dira COVID-19ren prebentzio- eta euste-neurriak. Muga ospakizun independenteei dagokie, baldin eta argi eta garbi bereizitako espazioetan badaude. Debekatuta egongo da dantza-pistak edo horiek erabiltzeko egokitutako guneak erabiltzea.