Paella 40O g arroz 1 tipula 2 piper berde 1 piper gorri 1 tomate lata (400 g) ½ kg txipiroi 12 txirla 12 ganba 1 ½ l arrain-salda oliba-olioa gatza
Arrain-salda arrain-hezurrak ganben buru eta azalak 3 tipula oliba-olioa ura gatza
NOLA EGIN
Arrain-salda
Jarri eltze batean sutan arrain-hezurrak eta ganben buru eta azalak. Eltzekoa luze egosi, arrain-salda egiteko.
Tipula txikitu eta potxatu, su bizi samarrean. Potxatutakoan, gorritutakoan, gehitu arrain-saldari eta utzi egosten.
Denbora luzez egositakoan, salda iragazi. Gatza eman.
Paella
Moztu piper berdeak, piper gorria eta tipulak, eta potxatu eltze batean, gatza emanda.
Potxatutakoan, gehitu txipiroiak, txikiturik. Paella haragiarekin egin nahi izanez gero, haragia aparte frijitu eta barazkiei gehitu.
Txipiroiak egindakoan, tomatea gehitu. Nahikoa denbora baldin badugu, naturala; bestela, frijitua.
Bota olioa paella-ontzira, eta berotu. Berotutakoan, arroza gehitu eta pixka batean sueztitu. Gatz pixka bat eman.
Gehitu lehen prestatutako nahasia (txipiroiak-eta) eta nahastu. Gehitu salda, bero-bero, irakiten hasi behar du berehala. Eragin ontziari pixka bat, eta utzi irakiten, ia mugitu gabe.
Erdi eginik dagoenean, 10 bat minutu pasatu direnean, txirlak gehitu. Paella labean egin nahi izanez gero, dagoeneko 200 gradutan beroturik dagoen labean sartu, 15 bat minutuz.
Ia eginik dagoenean, jarri ganbak gainean.
Guztira, 15-20 minutu beharko ditu egiteko, eta beste 5 minutu sutatik kendurik, zapi edo trapu batez estalirik.