Budina aranpasa batzuk Portoko ardoa 6 arrautza 150 g azukre 1 l esne 1 bizkotxo zati
Karamelua azukrea ura
Karamelu-saltsa azukrea ura 200 ml esne-gain
NOLA EGIN
Aranpasak
Bezperan, jarri Portoko ardoan beratzen.
Budina
Jarri bizkotxo zatiak (edo sobratu zaizkigun petit-chouxak, ogi-xerra txigortuak...) ontzi batean, eta gehitu aranpasak beratzeko erabili dugun ardoa. Txikitu aranpasak (haziak kenduta; hazirik gabeak erabili) eta gehitu bizkotxo zatiei; nahastu.
Irakinarazi esnea eltze batean. Nahi izanez gero, gehitu kanela makila, limoi edota laranja azalen bat...
Nahastu ontzi batean azukrea eta arrautzak, eta, ondoren, gehitu esnea eta nahastu.
Karamelua egin, moldean jarri eta gehitu budinaren nahasketa. Jarri moldea erretilu sakon batean. Budina marian berotzeko, erretilura ura gehitu eta dena labe beroan sartu (200º). Labean sartutakoan, utzi bertan 180º-tan, 45 edo 50 minutuz. Erretiluko urak ez du irakin behar, bestela, budinari zulotxoak aterako zaizkio; trikimailu erraz bat bada zulotxorik ez egiteko: jarri egunkari papera erretiluaren eta moldearen artean.
Egindakoan, labetik atera eta hozten utzi, moldetik atera gabe. Hobe da pausatzen uztea eta hurrengo egunean ateratzea.
Karamelu-saltsa
Estali zartagin baten ipurdia azukrez, gehitu ur pixka bat eta sutan eduki karamelua egin arte. Gehitu esne-gaina, eman irakinaldi bat eta eduki sutan pixka batean, saltsa pixka bat loditu arte.
Platerean nola
Zerbitzatu budin zati bat eta bota karamelu-saltsa gainean.